Institutioner , Programutbildning inom fri konst

Kungl. Konsthögskolan (KKH) har utbildat konstnärer och arkitekter sedan 1735 och har Sveriges största utbildning i fri konst och arkitektur på konstnärlig grund. Kungl. Konsthögskolan bedriver sin utbildning med tongivande svenska och utländska konstnärer, teoretiker och arkitekter som lärare. Många alumni och även nuvarande studenter röner framgångar både nationellt och internationellt.

Kungl. Konsthögskolan erbjuder ett 5-årigt program i fri konst och en 2-årig masterutbildning i fri konst. Högskolan erbjuder även flera vidareutbildningar på avancerad nivå vilka rymmer såväl arkitektur som fri konst och som har ett stort inslag av forskningsmetodik. Inom Kungl. Konsthögskolan bedrivs även konstnärliga forsknings-, utvecklings- och doktorandprojekt. Högskolan har ca 230 studenter och ca 70 anställda. Lärosätet är sedan 2021 organiserat i två institutioner som leds av varsin prefekt. Kungl. Konsthögskolan är belägen på Skeppsholmen i centrala Stockholm och ingår i öns kluster av konst- och kulturinstitutioner. Under 2024 och 2025 genomgår Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad en renovering och ombyggnad med syfte att stärka förutsättningarna för verksamheten.

Läs mer om Kungl. Konsthögskolan: https://kkh.se/sv/om/ 

Beskrivning av roll och arbetsuppgifter

Som adjunkt i fri konst med inriktning mot metall, kommer du att tillhöra institutionen för programutbildning inom fri konst och ingå i 3D- området.

Med utgångspunkt i din egen konstnärliga praktik har du breda, gedigna och aktuella kunskaper inom metallområdet, dess tekniker och tillämpning inom samtida konst. Du kommer att ha ansvar för driften av 3D-områdets metallverkstad och ansvara för att självständigt planera, underhålla, utveckla och bedriva undervisning i verkstan. Du kommer att ansvara för säkerheten i verkstan och det är därför viktigt att du har mycket goda tekniska kunskaper och tidigare erfarenhet av att undervisa studenter i liknande miljö. Tillsammans med kollegorna på 3D-området och övriga kollegor inom Programutbildningen, kommer du att utveckla och skapa innehåll i kurser på både grundläggande och avancerad nivå. En del av undervisningen sker i form av individuell handledning. I tjänsten ingår även att aktivt delta i det högskolegemensamma arbetet på KKH.

Behörighet

Behörig att anställas som adjunkt på konstnärlig grund är den som har:

  • avlagt examen från konstnärlig högskoleutbildning eller har motsvarande konstnärlig kompetens
  • den som visat konstnärlig och pedagogisk skicklighet 

KKH beaktar särskilt konstnärlig skicklighet inom det särskilda ämnesområdet. Den konstnärliga skickligheten visas genom väldokumenterad självständig konstnärlig verksamhet.

Den pedagogiska skickligheten omfattar:

  • god förmåga att utveckla och genomföra utbildning av hög kvalitet på grund- och avancerad nivå
  • god förmåga att stimulera och utveckla studenters lärande

I begreppet pedagogisk skicklighet innefattas även pedagogiskt engagemang.

Övriga bedömningsgrunder är:

  • erfarenhet från högskolepedagogiskt arbete
  • breda, gedigna och aktuella kunskaper om material och tekniker med utgångspunkt i ämnesområdet
  • goda kunskaper i att underhålla teknisk utrustning
  • administrativ skicklighet samt god planeringsförmåga
  • god samarbetsförmåga 

Meriterande:

  • aktuell erfarenhet av likande arbetsuppgifter vid konstnärlig högskola
  • konstnärlig erfarenhet av och kompetens i ytterligare material och tekniker
  • erfarenhet av arbete i offentliga gestaltningsuppdrag och/eller av arbete mot beställare

Stor vikt kommer att fästas vid personliga egenskaper.

Ansökan 

Sökande ska bifoga följande dokumentation till ansökan endast i digital form via högskolans webbaserade rekryteringsverktyg:

  • introducerande följebrev som specificerar den sökandes särskilda kunskaper och teknisk kompetens inom ämnesområdet (max 1 A4, 12 pt)
  • styrkt meritförteckning där omfattningen av konstnärlig skicklighet och pedagogisk verksamhet framgår
  • bildbaserad portfolio i digital form som presenterar 3 – 4 konstnärliga arbeten (max 10 A4)
  • en beskrivning av den sökandes pedagogiska grundsyn och exempel på ett relevant kursupplägg som den sökande skulle vilja utveckla (max ½ A4, 12 pt)
  • kontaktuppgifter till två referenser, varav en ska vara en student

Anställning 

Anställningen är på konstnärlig grund enligt HF 4 kap. 10§ och tjänsten avser ett femårskontrakt med en omfattning på 50%. Kungl. Konsthögskolan får förnya kontraktet för ytterligare en period om högst fem år utan ytterligare konkurrens. Tillträde är senast den 15 augusti 2024 eller tidigare enligt överenskommelse. 

I tjänsten ingår deltagande i högskolans gemensamma arbete och en del administrativt arbete. På Kungl. Konsthögskolan tillämpar vi ett lokalt arbetstidsavtal som för adjunkt-tjänster innehåller tid för utbildning, institutionsgemensamt arbete samt konstnärlig och pedagogisk utveckling. Såväl undervisning som institutionsgemensamt arbete sker både på svenska och engelska.

Ytterligare upplysningar lämnas av prefekt Agneta Nathorst Linton, tel. 076-697 71 18.

Information om allmänna anställningsvillkor lämnas av HR-chef Rickard Stöhr, tel. 070-140 29 04.
Fackliga företrädare är Carl Johan Erikson (SACO) och Göran Svenborn (ST/OFR) som nås på tel. 08-614 40 00 (vxl).

Välkommen med din ansökan senast 2024-01-31 märkt med: Adjunkt i fri konst med inriktning mot metall och DNR: 2.4.1/2023:428.

Kungl. Konsthögskolan vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten och vi välkomnar sökanden som bidrar till detta.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Senast den 15 augusti 2024 eller tidigare enligt överenskommelse
Löneform Månatlig
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/21
Kontakt
  • Agneta Linton, +46766977118
Publicerat 2023-12-13
Sista ansökningsdag 2024-01-31

Tillbaka till lediga jobb