Kungl. Konsthögskolan

Kungl. Konsthögskolan (KKH) har utbildat konstnärer och arkitekter sedan 1735 och har Sveriges största utbildning i fri konst och arkitektur på konstnärlig grund. Kungl. Konsthögskolan bedriver sin utbildning med tongivande svenska och utländska konstnärer, teoretiker och arkitekter som lärare. Många alumni och även nuvarande studenter röner framgångar både nationellt och internationellt.

Kungl. Konsthögskolan erbjuder ett 5-årigt program i fri konst och en 2-årig masterutbildning i fri konst. Högskolan erbjuder även flera vidareutbildningar på avancerad nivå vilka rymmer såväl arkitektur som fri konst och som har ett stort inslag av forskningsmetodik. Inom Kungl. Konsthögskolan bedrivs även konstnärliga forsknings-, utvecklings- och doktorandprojekt. Högskolan har ca 230 studenter och ca 70 anställda. Lärosätet är sedan 2021 organiserat i två institutioner som leds av varsin prefekt. Kungl. Konsthögskolan är belägen på Skeppsholmen i centrala Stockholm och ingår i öns kluster av konst- och kulturinstitutioner. Under 2024 och 2025 genomgår Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad en renovering och ombyggnad med syfte att stärka förutsättningarna för verksamheten.

Läs mer om Kungl. Konsthögskolan: https://kkh.se/sv/om/ 

Kungl Konsthögskolan bedriver utbildning och forskning inom fri konst och arkitektur med tongivande svenska och utländska konstnärer, teoretiker och arkitekter som lärare. Högskolan har ca 230 studerande och drygt 75 anställda. Kungl. Konsthögskolan har ett 5-årigt program i fri konst och en 2-årig masterutbildning i fri konst, därutöver anordnas utbildning för yrkesverksamma konstnärer och påbyggnadsutbildningar inom arkitektur. Just nu är högskolan i ett starkt utvecklingsskede för att skapa framtidens konstutbildning.  Arbetsplatsen är belägen på Skeppsholmen, centralt i Stockholm.

Läs mer om Kungl. Konsthögskolan: https://kkh.se/sv/om/

För att stödja lärosätets utveckling inrättar Kungl. Konsthögskolan den 1 september 2021 en ny organisation med två institutioner; Institutionen för programutbildning inom fri konst och Institutionen för forskning och vidareutbildning i arkitektur och fri konst. Nu söker vi en prefekt till institutionen för forskning och vidareutbildning inom arkitektur och fri konst, som ska leda och tillsammans med personalen bygga upp verksamheten.

Arbetsuppgifter

Prefekten är institutionens chef och ansvarar för högskolans forskning och vidareutbildning inom arkitektur och fri konst. Prefekten leder och utvecklar institutionen med ca 17 professorer, lektorer, adjunkter, doktorander och forskare. Du har budget-, personal och arbets- och studiemiljöansvar och du  ansvar för den dagliga driften av institutionen och för forskning och vidareutbildning. Prefekten ingår i KKH:s ledningsgrupp och rapporterar direkt till rektor. Utifrån Kungl. Konsthögskolans övergripande vision och strategi formulerar du målen för den nya institutionen i dialog med dina medarbetare. Du följer och utvecklar formerna och förutsättningarna för forskning och livslångt lärande inom arkitektur och fri konst och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för arbetet vid högskolan, nationellt och internationellt. Du ska delta i och utveckla institutionens nationella och internationella nätverk inom relevanta områden. Du kommer att ha en viktig roll att bygga vidare på en gemensam kultur av öppenhet, inkludering och samverkan på högskolan samt vara delaktig i vidareutvecklingen av en god arbets-, forsknings- och lärandemiljö.

Kvalifikationer

För att förordnas som prefekt vid Kungl. Konsthögskolan ska du uppfylla behörighetskraven för anställning som professor eller lektor med konstnärlig kompetens. Läs mer om behörigheter i Högskoleförordningen 4 kap 3-4§.

Du har också

  • dokumenterad skicklighet och erfarenhet av ledningsarbete med personal- och arbetsmiljöansvar, organisations- och verksamhetsutveckling inom arkitektur eller konst, konstnärlig högskola eller annan motsvarande verksamhet inom arkitektur-, konst- eller kultursektorn
  • dokumenterad god kunskap och stor erfarenhet inom ämnesområdet arkitektur och/eller fri konst.
  • en god inblick i ämnesområdet och motsvarande aktiva nätverk
  •  stor erfarenhet och mycket god förmåga att utrycka dig muntligt såväl som skriftligt på svenska eller annat skandinaviskt språk och engelska.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av och förståelse för vad det innebär att leda och verka inom de ramar som en högskola och universitet har att förhålla sig till.

Som person har du integritet, är lyhörd och kommunikativ. Du har god samarbetsförmåga, ansvarskänsla och ett moget ledarskap. Du ska i övrigt ha de egenskaper som behövs för att fullgöra anställningen väl och för att kunna företräda högskolan så att det gagnar verksamheten. 

Anställningen

Du kommer att anställas som forskningsledare och förordnas som prefekt. Anställningen är på heltid och tillsvidare, vi tillämpar sex månaders provanställning. Förordandet som prefekt är på heltid (100 %) och tidsbegränsat på fem år och kan förlängas.

Du kommer att ingå i Kungl. Konsthögskolans chefskrets och följa chefsavtalet. Tid för forskning och/eller undervisning kan komma att ingå efter särskild överenskommelse med rektor.

Tillträde enligt överenskommelse, dock senast augusti 2021.

Kungl. Konsthögskolan strävar efter en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald.

Upplysningar

Ytterligare upplysningar om arbetet som prefekt lämnas av rektor Sara Arrhenius +46 70-750 40 02.

För information om anställningsförfarandet och allmänna anställningsvillkor svarar HR-chef Rickard Stöhr +46 70-140 29 04.

Fackliga kontaktpersoner: ST Göran Svenborn +46 70-170 86 86, SACO Carl Johan Erikson  +46 70-750 40 15

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • kortfattad beskrivning av dina kompetenser och erfarenheter enligt behörighet i Högskoleförordningen 4 kap 3-4 §
  • kortfattad beskrivning av dina kompetenser och erfarenheter enligt Kvalifikationerna ovan
  • kortfattad beskrivning av dina idéer och visioner för utveckling av institutionens arbete
  • kortfattad beskrivning av dina idéer och visioner av ledarskap för en konstnärlig institution
  • eventuella sakkunnigutlåtanden gällande behörighet som professor och/eller lektor

Välkommen med din elektroniska ansökan märkt med diarienummer 2.4.1/2021:13 senast den 16 februari 2021.                    

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2021/2
Kontakt
  • Sara Arrhenius, +46707504002
  • Rickard Stöhr, 0701402904
Facklig företrädare
  • Carl Johan Erikson, +46 70-750 40 15
  • Göran Svenborn, ST, +46 70-170 86 86
Publicerat 2021-01-13
Sista ansökningsdag 2021-02-16

Tillbaka till lediga jobb